2009. dec. 18.

Enikő itthon van velem három napja (kicsit köhögős, taknyos). Ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy óvodai szituációkat játsszon le naphosszat (németül, a társakhoz és óvónénikhez beszélve). Illetve az adventi időszak karácsonyi történetét is naponta legalább kétszer lejátssza. Szertartásosan, mint az óvodában :-). Mindig más játssza az oviban az adott szerepeket, de Enikő itthon csak Mária (Máhrijja, ahogy ő mondja ;-)), vagy minimum angyal... Ja, és a kis Jézus nálunk leánygyermek :-).

2009. dec. 16.

Dinnete, avagy sváb pizza sütésen voltunk tegnap Ákossal a karácsonyi vásárban. Évek során hagyománnyá vált ez a waldorf iskolánkban, van egy "kemény mag", akik szervezik, navigálják a 24 napon át tartó akciót. Megvan hozzá minden: kis faházikó fatüzeléses kemencével és lelkes diák illetve szülői közösség.

Azt nem mondom, hogy nem volt pörgős vacsoraidőben három órát végigcsinálni, de így legalább repült az idő és nem fagytunk szét a mínusz öt fokban. Ákos nagyon élvezte, ő csinálta a tésztagombócok szétlapítását. Alig bírta abbahagyni, még nyolckor, vásárzáráskor is sorakoztatta a tepsikre a lepényeket, úgy hogy már kuncsaft sem volt láthatáron :-).

És aki mondjuk már unja az olaszos pizzát, annak itt a svábos változat:

DINNETE

500 g liszt (350 g fehér, 150 g teljes őrlésű)
1 cs. száraz élesztő, vagy fél kocka "rendes"
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál barnacukor
1 teáskanál só
kb. 2,5 dl víz

Fél órát kell kelni hagyni a tésztát. Majd négy-öt felé osztani, jó vékonyra kinyújtani a lepényeket.

Tetejükre megy fűszeres tejföl. 1 tojással (ez nyugodtan kihagyható), sóval borssal, köménnyel, fokhagymával, pici majorannával.

Aztán az, hogy a tésztára és szószra ki mit pakol, már a fantázián (és az éléskamra telítettségén) múlik. A vásárban mi kétfélét csináltunk, egy vegetáriánust és egy húsost.
A vegetáriánuson főtt krumpli és sajt volt, a húsoson pedig apró szalonnakockák és hagyma.

2009. dec. 14.

Enikő napi átlagban 10 darab csodaszép rajzot készít. Ez egy évben közel négyezer alkotás bárhogy is számolom. Kineveztünk egy jó nagy kosarat a szebbnél szebb és színesebbnél színesebb, kisebb, nagyobb, sima, vagy füzetszerű lapozgatósra összevarrt műveknek. Ha nem szortíroznék, valószínűleg már a tizedik kosár telne meg. Sajnos muszáj néhányat kidobnom, bármennyire is fáj a szívem... Amin tegnap ledöbbentem, hogy Enikő mennyire fejben tartja, hogy miket rajzolt: kipakolta a kosarat, nézegette, lapozgatta, majd közölte a végső leltárt. Miszerint hiányzik ez és ez, ilyen és ilyen rajz... Részletekbe menően emlékezett, és reklamált a kegyetlenségem miatt :-). Megsajnáltam, és kitúrtam a papíros kukából a lapokat. Úgyhogy nincs más hátra, mint kosárbeszerzés jó nagy mennyiségben... ;-)

2009. dec. 13.

Harmadik advent

Advent harmadik vasárnapján egy fehéren ragyogó angyal jön le a Földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje van. Odamegy mindenkihez, akinek tiszta szeretet lakozik a szívében, és megérinti a fénysugarával. Azután ez a fény ragyogni kezd az emberek szemében, s elér a kezükhöz, lábukhoz, egész testükhöz. Így, még aki a legszegényebb, legszerencsétlenebb az emberek között, az is átalakul, s hasonlítani kezd az angyalokhoz, feltéve, hogy tiszta szeretet lakozik a szívükben. De ezt nem láthatja minden ember. Csak az angyalok látják, s azok, akiknek szintén ott van a szemében ez a fény. És csak ha ott van a szemükben ez a fény, akkor mehetünk el a karácsonyi gyermekhez és láthatjuk meg őt.

2009. dec. 10.

Aranyos IKEA reklám...
És véletlenek láncolata úgy hozta, hogy általam készített babácskák is némi szerepet kaptak benne ;-).




2009. dec. 6.

Második

A második adventi vasárnapon piros palástba öltözött angyal száll le a mennyekből, kezében egy nagy serleget hoz. Az angyal szeretné megtölteni az aranyserlegét, hogy tele vigye vissza a mennybe. De mit tegyen a serlegbe? Játékot? Ajándékot? Törékeny, finom szövésű ez a serleg, a Nap sugaraiból készült. Nem tehet bele kemény, nehéz dolgokat. Az angyal észrevétlen végigmegy a világ összes házán és lakásán, mert valamit keres. Tiszta szeretetet minden ember szívében. Ezt a szeretetet teszi a serlegébe, s viszi majd vissza a mennybe. Mindazok, akik a mennyben élnek, fogják ezt a szeretetet, s fényt készítenek belőle a csillagoknak. Ezért olyan jó felnézni a hunyorgó, ragyogó csillagokra.

2009. dec. 4.