2010. szept. 25.

Bölcsis kör

Ilyen köröket futottunk a gimnáziumban anno. Persze zöldfülű elsősként azt gondoltuk, amikor hallottuk, mit kell futnunk, hogy a bölcsis kör valami nagyon könnyű dolog lehet... Aztán kiderült, hogy ez egy jó hosszú kör, és azért bölcsis, mert magába foglalja az iskola melletti bölcsőde megkerülését is. Szóval nem szerettük... viszont a tesitanárnő nem tudott ott állni minden utcasarkon, így dugiban jókat lehetett lazsálni, sőt a leleményesebbek még útvonalrövidítési lehetőségeket is felfedeztek ;-).

Ma Ákos is bölcsis köröket futott, de teljesen máshol, és teljesen más okból kifolyólag. Azért írom le, mert az ötlet jó, és hátha valaki valaha esetleg alkalmazni tudja. Pénzgyűjtés céljából. Ugyanis erről volt szó.
Említettem már itt a blogon, hogy az óvoda bölcsődével való bővítése elkezdődött (sőt már be is fejeződött). A költségvetés egy részét a tartomány, egy másik részét a város állta, viszont maradt egy rész az iskola/óvoda alapítványának is (kb. egynegyed). Hogy minél kisebb részben terhelődjön az alapítványi költségvetés, és ezen keresztül az egyes családok pénztárcája, jött az ötlet arra vonatkozóan, hogy lehetne "összekalapozni" egy kis pénzt.

A
Sponsorenlauf, vagyis a "szponzorfutás" nem helyi specialitás, országszerte gyakran alkalmazzák (akár úszás formájában is). Nálunk úgy folyt, hogy mindenki, aki futni akart, szerzett magának egy szponzort (akár családtag, akár cég, bárki és bármi némi pénzadománnyal a zsebében). A szponzor meghatározta, hogy körönként mennyit ad, és maximum hány kört hajlandó finanszírozni. Pl. Ákos hiába futott 21 kört, a szponzora (Laci munkahelye) "csak" 10-be szállt be anyagilag (persze így is szép összeggel). Aztán a sok kicsiből lett egy szép nagy, és még mindenki jól is érezte magát... Az ovisok miniköröket futottak, egytől nyolcadikig 330 m volt egy kör, a gimnazistáké és felnőtteké pedig 550 m. Lehetett nevezni vicces futásra akár jelmezben, akár egyedi, jópofa járgányok segítségével, bármilyen ötlettel. Jutalmazták a legtöbb kört futó, legtöbb indulóval büszkélkedő és legtöbb pénzt összegyűjtő osztályokat, a legeredetibb ötleteket, a legidősebb és legfiatalabb rajthoz állót. Ajándékként, emlékbe pedig minden induló kapott egy kis kerámia nyakbavalót.
Hangulatfokozóként volt muzsika, süti, kávé, salátabár, grillstand, kézművesstand, sőt a szóban forgó bölcsődébe csoportok is indultak "idegenvezetői" kísérettel. Ami nagyon nem hiányzott, az az eső (plusz mellé társulva hideg). Szakadt egész nap és jól lerövidítette mindenki ott tartózkodását, mert igyekezni kellett haza szárazba öltözködni, átmelegedni :-(. Azt, hogy mennyi jött össze, mennyire volt sikeres a dolog, még nem tudjuk, mindenesetre az tény, hogy a közösség ereje, elszántsága csodákra képes...

Update 09.29.: 14 ezer euró a bűvös szám, ami minden várakozást felülmúlt...

Update 2. 10.05.: Ákosék osztálya futotta a legtöbb kört (548-at) és gyűjtötte a legtöbb adományt (3744 eurót).

1 megjegyzés:

tilia írta...

Jaj, de klassz! Gratulálok!!! Mi épp most gondolkozunk, hogy honnan lehetne induló tőkét szerezni pályázathoz - a tervezett iskolánkhoz meg ovinkhoz. Úgyhogy minden ötletért hálás vagyok :-)