2011. máj. 30.

Képes beszámoló a szénégetős kirándulásról

A kirándulás nagyon-nagyon jól sikerült, hatalmas élmény volt a gyerekeknek a szénégetés, és egyáltalán maga a sátrazós, éjszakai túrázós, sulin kívül együtt játszós kirándulás... Az időjárás pedig igazán kegyes volt, hogy az esős éjszakát követően mindkét napon tökéletesen gyönyörű napsütéses, meleg lett...

Még a szénégetés előtt betért az osztály egy üvegfúvó műhelybe. Itt mindnyájan készíthettek egy kis üvegdíszt, mégpedig oly módon, hogy a folyékony anyagot formába öntötték, hagyták megszilárdulni, majd a kiöntés után egy helyes üveg tűzmanó boldog birtokosai lettek. :-)

Aztán a helyszínre megérkezve kezdődhetett a táborverés, illetve a lényeg, az égetés...

A szénégetés folyamata:
Egy méteresre vágott fából, lábra állítva, körbe haladva, egymásra helyezve, kúp alakot raknak, kb. négy szakaszban. Ez az ún. baksa rakás. A legfelső szakasz tetejére rakják a fejet, az apróbb, rövidebb fákból vagy az előző baksából maradt csürökből. A csürök az a fa maradvány, amiből nem lett szén, de megégett.




Munka közben is édes a pihenés... ;-)


A berakott baksát be kell takarni. Előbb szénával, szalmával, száraz falevéllel vagy fűrészporral, majd szénporral vagy homokkal. A betakarás után, láblyukakat kell képezni és a fej tetején is kell legyen egy kis, betakaratlan rész, hogy könnyebben meggyulladjon a fa.


Mindezek után jöhet a baksagyújtás. A gyújtás az ajtón keresztül történik. Az ajtó a baksa közepétől, alul, kifelé, a baksa széléig haladó rés. A résen bedugják a gyújtórúdat. Ez egy hosszú rúd, amely végére égőanyagot erősítenek (ez lehet bármi, ami jól ég és néhány percig tart is az égés). Ha lángra kapott, a rúdat kihúzzák, az ajtót becsinálják, a láblyukakat megigazítják. Ekkor a baksa elkezd folytottan, láng nélkül égni.

Közben készül a vacsora is.



Viaszba mártogatósdi - avagy készülnek az éjszakai túrára a fáklyák.





A táj idilli, a domboldal pedig legurulásra csábít... ;-)








Másnapi program: a faszén "kitermelése"
Miután a baksa kiégett, lepucolják, leporozzák és kezdődik a szénkihúzás. A kihúzott szenet vizzel locsolják, hogy ne gyúljon meg, majd a napon megszárítják, hogy zsákokba lehessen tölteni. Hogy aztán a nyárünnepen, vagy egy családi, kerti grillezés alkalmával kitűnő tüzelőanyag válhassék belőle... ;-) 



Nincsenek megjegyzések: