2010. nov. 8.

Takarékos???

Állandó a küzdelem nálunk a lámpaizzók terén... Nem tudom, másoknál mik a tapasztalatok, soha nem cseréltem még eszmét erről senkivel, de én már kezdek ott tartani, hogy visszatérünk a hagyományos égők használatára. Vagy egyszerűen nincs szerencsénk a vásárlással, vagy ez a tendencia, de nálunk egyszerűen nem bírják hosszú távon ezek a drága ("középkategóriásat" veszünk, darabja 2,50-3 euró) energiatakarékos(nak mondott) körték. Előfordult, hogy már két hét után újra kellett cserélni egyet-egyet, de hogy egy évnél többet egyik sem ért meg, az is biztos (10000 órát ígérnek a gyártók). Csak halmozódik a sok tönkrement, veszélyes hulladéknak minősülő izzó, eddig egyedül még csak az Ikeában láttam ilyen gyüjtőládát, de ott meg nagyon ritkán járunk. És ilyen sűrű csere mellett már az energiatakarékosságot is megkérdőjelezem, a környezet terheléséről már nem is beszélve... A működés közbeni, egészségre gyakorolt káros hatásukat is rebesgetik, ha ez igaz, akkor meg méginkább meggondolandó, hogy kell-e ez nekünk.
És igen, tudom, hogy sokat számít ezeknek az energiatakarékos izzóknak az élettartamában, hogy mennyit vannak kapcsolgatva fel-le, de egyszerűen nem tudjuk úgy "átnevelni" magunkat, hogy ha kijövünk egy helyiségből, akkor ott automatikusan ne kattintsuk le magunk után a kapcsolót. Legyek úgy energiatakarékos, környezettudatos, hogy feleslegesen égessem órákon keresztül az egész lakásban az összes lámpát???? :-o

3 megjegyzés:

Babi néni írta...

És ehhez még azt is hozzá kell venni, hogy a gyártása és a megsemmisítése is környezetszennyezőbb.

De a Philipsnek van olyan izzója, amiben belül egy kicsi "izzó" is van, ezt nem tudom jobban leírni, és jobban bírja a gyűrődést. Csillárizzónak hívják, megkerestem.

De a tízezer órán csak röhögök én is...

Lele írta...

Hát ha át akartok a régi izzókra,akkor nagyon kell igyekezzetk az útolsó tartalákokat még valahol "felkutatni",itt Némethonba ,csak tartalákon lévöket árúsitanak,útánpótlás nincs több.
Az új izzó nekem se "koser",mert ha véletlenül eltörne,a benne lévö gáz mérgezö,de eddig jócskán kitartottak mellettünk,a sok ki és be kapcsolás ellenére.

idrah írta...

Altair!

Igen, így van, ezen bosszankodom én is...
Ez a csillárizzó a fel-le kapcsolgatást tűri jobban? Ti használtok ilyet?

Lele!
Igen, tudom, hogy szépen lassan kivonják a forgalomból a hagyományos égőket, nemcsak No-ban, hanem az egész EU-ban. Úgyhogy azt hiszem nem tudunk visszatérni, hacsak nem most rögtön felvásárolom az összes készletet ;-)...