2010. nov. 22.

A bazárról

megint ódákat tudnék zengeni, szép, bensőséges, adventre hangoló volt. Ugyanakkor nagyon munkás is, én annyira kifáradtam, hogy szombat este már pislogni sem volt erőm. A gyerekek is kimerültek, Enikő mindent kipróbált, több kilométert megtett a barátnőivel a folyosókon, a helyszínek közt, Ákos pedig már segített is az osztály egyik aktivitásában. Idén a negyedikesek kézműves standot állítottak, ahol karácsonyfadíszeket készíthettek a gyerekek tűnemezelés technikával. Ezenkívül új ötletként jött egy "fotóműterem" kialakítása, ahol a családok, gyerekek, barátok, bárki, fotóztathatják magukat ünnepi háttér előtt, jelmezbe öltözve. Sikeresnek bizonyult a dolog, hosszú sorok kígyóztak, sokan vágytak ilyen jellegű képeslapra, amit aztán ajándékozhatnak a nagyiknak, családtagoknak... Így idén nem volt alkotós feladatunk, legalábbis portékákat nem kézműveskedtünk. Az ovis stand részére viszont sokat, a babavarrókörön már szeptember óta a bazárra készültünk. Ezúttal sajnos igen kicsike létszámmal, az új ovis szülők még nem nagyon aktivizálták magukat. Alapító tagként picit izgulok is, hogy mi lesz a babavarrókör további sorsa, ha mi páran, nagycsoportos szülők jövőre szeretnénk továbbadni a stafétabotot...
Visszatérve a bazárra, csak felsorolásszerűen, hogy mi minden járult hozzá az ünnep előtti ünnepi hangulat megteremtéséhez:

Hexenhäusle: Sötét erdőn át vezet az út a boszorkány mézeskalács házához. Ezúttal a cseppet sem gonosz vasorrú kellemes hárfadallamokkal és mézeskaláccsal ajándékozza meg az őt meglátogató gyerekeket.
Kinderkaufladen: Boltocska csak kiskorú vásárlóknak. Az ajtón felnőttek be sem férhetnek, és nem is tudják befolyásolni a gyerekeket abban, hogy mi kerüljön a kosarukba ;-). Csupa szemet gyönyörködtető apróság kapható, nehéz is a válogatás...
Schwimmende Lichtlein: Világító dióhéj hajócskák úsznak a manóvilág varázslatos éjszakai taván. Tavaly itt írtam erről.
Märchenstube, Puppenspiel: Mesék óránként a csillogó szemű közönségnek egy kellemes, otthonos, párnákkal berendezett helyiségben.
Kinderbastelstube: Karácsonyfadíszek tűnemezeléssel, illetve ovisoknak filcmanó varrás, méhviasz gyurmázás.
Kerzenziehen: Gyertyaöntés igazi méhviaszból. Igazi türelemmunka, mert sokszor be kell állni a sor végére ahhoz, hogy jó vastagra hízzon a gyertya... Ákosnak egyébként ez a kedvence az összes bazáros tevékenység közül. Amikor órákra eltűnik, akkor tudjuk, hol kell keresnünk... ;-)
Adventskranz binden: Sok-sok szép, természetes alapanyagból válogatva köthető saját adventi koszorú.
Lebkuchen verzieren: Mézeskalács díszítés, mindenféle finomabbnál finomabb, de azért egészséges édességekkel, magokkal.
Antikvárium: Hatalmas könyvválaszték, és a kiválasztott könyvek vastagságának centiméteréért kell fizetni :-).
Fotoatelier: A fent említett fotóműterem igen vidám hangulattal...
Kulináris élvezkedéshez: orosz és indiai büfé, levesbár, kávézó rengetegféle tortával (idén kivételesen csodaszép dekorációval), nyílt tűzön sült goffri, kemencében sült melegszendvics, forró sült gesztenye, bonbonstand.
Ezenkívül tombola (nem sorsolásos, hanem sorsjegyes változatban), számtalan csodaszép kézművesportéka (nekem idén a nemezékszeres stand volt a kedvencem), kellemes zeneszó, mindemellett vásári forgatag sok kedves ismerős arccal...

A nagyon szegényes fotóválasztékból néhány:


5 megjegyzés:

penzesbea írta...

O, de szep lehetett! A fotok magukert beszelnek:) Nekem nagyon tetszik ez a csaladi fotozas otlet kulonben, itt meg nem hallottam ilyesmirol...Nem konnyu mindig kitalalni, mi fog oromet okozni es vonzani a nepet!:)

idrah írta...

Eddig minden évben kézműves portékát árusító standjaink voltak (elsőben textil/nemez krétatartók, másodikban kerti zászlók, harmadikban gyerekkötények és fából adventi koszorú tartók), de igazán sohasem találtuk el, a te szavaiddal élve, nem sikerült vonzani a népet :-). Ez a fotózás viszont tényleg örömet okozott mindenkinek, még ha nem is annyira "waldorfos" ;-)...

malyvacsiga írta...

És mennyire van nálatok kibírhatatlan tömeg? Én évek óta nem voltam a hidegkúti bazárban, mert amikor 11-kor be kellett állni a sorba, hogy 12-kor bejuss a koncertre, és a sor miatt azon az emeleten mozdulni nem lehetett a termek között, akkor besokalltam.
Viszont idén megyünk, mert az ovinkkal árulunk. Valahol nagyon várom, mert fantasztikus hangulata van, bár közel sem olyan gazdag a programválaszték, mint nálatok, és azért félek is tőle. Bár az asztal "túloldalán" nem lesz tömeg. :)

idrah írta...

Vannak sokan, de nem kibírhatatlan a tömeg. Most pl. a nyílt tűzön sült goffrinál állt állandóan kilométeres sor, mert meglehetősen lassan sül, és torlódnak az emberek (na, én nem bírtam kivárni, fél órás sorbanállás után otthagytam...). Vagy pl. a Kinderkaufladen-nál is sokat kell várni, de itt is amiatt, hogy a gyerekek szeretnek sokáig nézelődni, válogatni. De általában nem kell sehol tülekedni, hosszasan várakozni. Voltam már én is tömegnyomoros bazárban, ahol már a lépcsőn feljutás is iszonyat volt...

Szilvi,
nektek is nagyon bensőséges, és árusként sikeres bazárt kívánok!!!! :-)

malyvacsiga írta...

Köszönjük, Kriszta!