2010. márc. 8.

Még soha nem "fájt" annyira hóesés, mint a szombati (vagy csak nem emlékszem?? ;-)). Még a havat alapvetően kedvelő gyerekeim is feljajdultak, mikor felhúztuk reggel a redőnyöket, már ők is nagyon kívánják a tavaszt, a napsütést, a kevesebb öltözködést. Elkezdődött a tavaszi/nyári ruhás bazárok szezonja is, de hát kinek van kedve mínusz 5 fokban a pólók, rövidnadrágok és napvédő kalapok közt válogatni? Laci még jól bírja, bár ő 34 évvel ezelőtti születése napján kezdett edződni, ugyanis, akkor is havazott :-).

Tavaszváró nyűgünket és némi náthát leszámítva hangszer- és zeneiskola választási lázban égünk. Szombaton elmentünk a helyi zeneiskolai nyílt napra, ahol ki lehetett próbálni az egyes hangszereket, ismerkedni az oktatókkal. Zárásként a jelenlegi zeneiskolások egyórás előadását élvezhettük (szó szerint így történt), ahol felvonultatták az összes oktatott hangszert, komoly- és könnyűzenei produkciókkal egyaránt. Hasznos volt a látogatás, de Ákost nem térítette el semmi abbéli szándékától, hogy csellózni tanuljon. Mondjuk csellót pont nem tudott kipróbálni, de a nagybőgőn próbálkozott, és a tanár szerint a kézügyessége (ügyesen fogta le a húrokat) megfelelő lenne vonós hangszeren való játékhoz. Még mindig kicsit emészteni kell a zeneiskolai óradíjakat, hangszerkölcsönzés avagy -vásárlás árait... Elég elrémisztő tud lenni a zeneiskola faliújságján lógó két-három eladó cselló darabonkénti 2000 euróra rúgó ellenértéke. Ugyanakkor pl. neten lehet sokkal-sokkal olcsóbban is csellót venni , de tényleg abszolút hozzá nem értők vagyunk, ami a hangszerek minőségét, használhatóságát illeti, így abszolút mások véleményére kell majd hagyatkoznunk. Első körben lehetőség a kölcsönzés, de pl. ez is megduplázza szinte a zenetanulás költségeit. Viszont annak nagyon örülünk, hogy Ákos ennyire lelkes, ennyire akar zenét tanulni! És hogy ennyire határozott elképzelése, kívánsága van, kipróbálás előtt nem is beszélném rá másik hangszerre... Viszont ha lenne erről szakirodalom (sürgősen utána kell járnom), szívesen elolvasnám, a waldorf pedagógia nézőpontját a zenetanulásról (csak a lényegét ismerem), illetve hogy melyik temperamentumhoz milyen hangszerek "illenek"... Sok időnk már nincs a gondolkodásra, a tavaszi szünet után kezdődik a szemeszter, egy-két héten belül le kell adni a jelentkezési papírokat.

Amíg írtam e pár sort, Laci és Ákos hazatértek hangszerboltban ill. hangszerkészítőnél tett körútjukról. Vettek egy szájharmónikát és egy dorombot :-D. Ákos jelenleg is szorgalmasan gyakorol :-) :-), így legalább a szomszédok felkészítése is elkezdődik...

3 megjegyzés:

Anita írta...

Idrah, magunk is így vagyunk ezzel. Várjuk a tavaszt, a napsütést, annak ellenére, hogy holnapra még mindig hóesést ígérnek.
Amennyiben ráfutsz valami válaszra a hangszerek és temperamentumok kapcsolatában, kérlek add közre, vagy privátba küldd tovább nekem is. Pont mi is nézegetjük a zeneiskolákat, hogy jövőre merre induljunk.

odry333 írta...

Szia! Nagy-nagy bánatunkra reggelre itthon is leesett a hó :( Úgyhogy együttérzünk Veletek! De mire jöttök haza, már tavaszt ígérnek, juhéjjj!
Puszi

idrah írta...

Anita! Irodalommal kapcsolatban jelentkezek, ha találtam valamit!

Ma reggelre mi is behavazódtunk újra... Hajnalban, amikor a hókotrás hangjára ébredtem, már sejtettem, hogy baj van... :-/
Egyébként pont tegnap találtam egy 2006. március 22-i fotót, ami az ablakból készült, és az akkori szép fehér, havas utcánkat mutatja...