2010. márc. 11.

Nyulacska húsvétra

Állatvarrogatós/kötögetős időszakomat élem mostanság, íme egy a sok alkotás közül. Egy helyes kis nyulacska, húsvéti ajándéknak is kiváló. Pont gyerekkézbe való, puha kis jószág (úgy tetszik a németek "Kuscheltier" szava :-)).

Nem lettek túl jók a szabásmintás képek, de talán ezek alapján is el tudjátok készíteni... Nálam a fehér anyag pamutszőrme, a rózsaszín középvastag gyapjú (malackákhoz kitűnő, de nyuszihoz jobb lett volna valami vékonyabb). A kiszabásnál figyelni kell, hogy majdan a színt színre fordításnál a darabok passzoljanak! Ahogy a képeken is látszik, a fehér anyagból a farkincához ki kell vágni a korongot, a fülekhez két darabot (itt lehet kicsinyíteni a mintát, mert szerintem túl nagyok a fülek), ugyancsak kettőt a nyuszi felsőtestéhez, és kettőt az alsótestéhez. Az alsó képen látszik, hogy az alsótest pontosan ráillik a felsőtest alsó felére (hú kacifántosan hangzik, de nem bonyolult egyáltalán). A rózsaszín anyagból szintén két füldarabot vágunk ki. Varrásráhagyás fontos (fél centi kb.)! Ha mindez kész, jöhet az összevarrás (én nagyrészt géppel varrtam).

-A két alsótest darabbal kezdjük. Színt színre fordítva összevarrjuk a felső hullámos részt úgy, hogy egy lyukat hagyunk középen (itt, alul a hasánál fogjuk kitömni a nyuszit).

-A felsőtest két darabját is színt színhez illesztve egymáshoz igazítjuk (felül gombostűzzük), és a lábak közé alulra beillesztjük az alsótestet (ügyelve, hogy a színe jó felé nézzen). A nyak alól indulva kezdjük a lábak összavarrását. Ha mind a négyen végigmentünk, akkor a nyaktól felfelé összevarrjuk a felsőtestet. Csak a nyuszi hasán marad nyitott az egész. Ezen a lyukon keresztül színére fordítjuk, és gyapjúval kitömjük a testet. A lyukat matracöltésekkel varrjuk be.

-A füleknél színt színre fordítva egy fehér és egy rózsaszín darabot összevarrunk, kifordítjuk, kevés gyapjúval kitömjük (tényleg kevéssel, az enyém pl. túl duci lett, mert nem sajnáltam ki belőle a tömőanyagot :-)).

-Farkincához a korong mentén sima fércöltésekkel körbevarrunk. A korong közepébe gyapjúgombócot teszünk, majd a cérnát szorosan összehúzva kész is a nyúlfarok.

-Az összeállítás már tényleg egyszerű: fülek, farok a helyére, szemekhez fekete gyöngy, vagy fekete cérnával pár öltés, az orrocskát rózsaszín cérnával ugyanígy. A hátsó lábakat én kicsit a test felé, felfelé húzattam néhány öltéssel...

Hmmm. Végigolvasva én nem biztos, hogy ezen iromány és képek alapján meg tudnám varrni a nyulat... Úgyhogy a vállalkozó szelleműek szóljanak nyugodtan, és próbálok magyarázni, rajzolni, fotózni, hogy egyértelműbbé válljon a varrás menete!!!!!
Jó munkát!

Nincsenek megjegyzések: