2010. máj. 5.

Nyugodt mederben folydogálnak mindennapjaink. Az időjárás szinte alkalmatlan a hosszabb távú kintlétekhez :-(, amint beköszöntött a várva várt május (kedvenc hónapunk), folyamatos eső és hideg érkezett vele. Ma már azon gondolkodtam, hogy be kellene fűteni, de elvetettem a kósza ötletet, és helyette inkább, hogy felmelegedjek, bevonultam a konyhába sütni.

Az iskolában, Ákosék osztályában elkezdődött a házépítés epocha, ennek keretében a gyerekek saját tervezésű modellházikókat készítenek. Ehhez gyűjtöttek alapanyagokat az erdőben, agyagból formáztak és égettek ki téglákat, most már javában folyik a lázas tervezgetés és kivitelezés. Ha elkészülnek a házakkal, akkor lesz egy nagy közös osztálymunka is, valódi építkezéssel az iskola udvarán. Sajnos ez nem egy igazi kerti ház lesz... nem szokás errefelé. Talán vigyáznak arra, hogy az iskola környékének egységes képe legyen, és nem akarják, hogy évről-évre egy-egy házikóval gyarapodjon az udvar/kert??? Vagy félnek attól, hogy egy nem szakszerűen és bombabiztosan készített építmény balesetveszélyt hordozhat a későbbiekben??? Nem tudom... Mindenesetre az, hogy Ákosék egy udvari padot fognak építeni, szokatlan esemény, de örömmel várja mindenki a végeredményt. Végülis egy közösen épített pad is be fogja teljesíteni a pedagógiai célt, mégpedig a következőt: Kilencéves kora körül a gyermekek világhoz való viszonya döntő változáson megy keresztül. A házépítés-epocha is ezt a változást hivatott szolgálni: a gyermekek képessé váljanak megérteni a hosszú ideig végzett komplex munkafolyamatokat, ezáltal belső biztonságot szerezni az emberi munkafolyamatokban és együtt munkálkodásokban. A folyamat során felmerülő konkrét élethelyzetek iskolázzák intelligenciájukat. Lényeges az is, hogy saját tapasztalataikból, valós, megélt helyzetekből vonják le tapasztalataikat. A gyerekek látják azt is, hogy a szülői/tanári kör segít, így a felnőttek közötti együttműködést és a szülők lelkiismeretes odaadását is tapasztalják: mindez értéket közvetít számukra.

Fotókkal majd biztos jövök, ha a pad ünnepélyes átadásra kerül, előzetesként a terveket mutatom meg, ezek Laci munkái :-)...

6 megjegyzés:

Anita írta...

Nagyon várom a fényképeket! A terv alapján ezt sem olyan egyszerű elkészíteni, az ív, az ülőfelület, gondolom sok munkájuk lesz benne. Nálunk kerti házat készítenek a harmadikosok az óvoda részére. A mostani Gartentagon leraktuk közösen az alapokat és két építész vezetésével (egyik nálunk is a férjem) folyik az építkezés. Nap, mint nap látom a gyerekeket, ahogy kesztyűben, párosával cipelik a gerendákat a házhoz a kertbe. Jövő héten végeznek.

Anita írta...

Es nagyon tetszik a sablonod. Finom, nőies, inspiráló.

lazsuzso1 írta...

Vaóóóóóó!Minő design-váltás!!!!!:)))))))))Gyönyörködöm,örömködöm!:))))

idrah írta...

Anita!

Igen, nem lesz egyszerű a pad sem, főleg az ív miatt (egyébként az ív volt az egyetlen kívánság az építész felé :-)). De a közösség lelkes, úgyhogy biztos élvezetes lesz az építkezés és szép a végeredmény...
Majd Te is fotózd le az elkészült házikót, szívesen megnézném!! :-)

És köszönöm a sablondicséretet! Már régóta tervezem a váltást, most végre megvalósult...

Gabi írta...

Kriszta,
nekem is nagyon tetszik az új dizájn. :-) Ízléses és jó ránézni. :-)
Várom a modellházikók képeit.

pancsa írta...

Jaj, de édesek a házikók!
Mi sajnos későn jöttünk, a házépítés már ősszel megvolt, pedig Ádámnak annyira tetszett volna!