2009. márc. 16.

Már igen régóta érlelődik a gondolat, hogy házitej fogyasztásra térjünk át. Az utolsó lökést az adta, amikor a múltkor kedves ismerősünknél a kávéhoz finom, krémes tejecskét kaptunk. Ahogy az átlátszó üvegből "mosolygott", ahogy kicsordult onnan, na és hát az íze... hmmmm, össze sem hasonlítható a dobozoséval, pedig abból is mindig a jobb fajtát vettem. Akkor nem kérdeztem rá, hogy honnan származik a tej, de nem kellett hosszú és fáradságos nyomozást folytatni, az internet is legalább 30 környékbeli tejtermelőt kidobott találatként (hja, a dús hegyi legelős környéknek hála)... Kiválasztottuk az öt legközelebbit, és ma felfedező körútra indultunk. Amolyan rutintalan módon, üveg/flakon nélkül :-). Kirándulásnak sem volt utolsó, mert csodaszép volt a napsütötte tavaszi vidék, a gyerekeknek meg nagy élmény a bocikkal, lovakkal teli "Bauernhof"-ok (parasztgazdaságok, tanyák) világa. A legszimpatikusabbnak az a hely bizonyult, ami éppen legközelebb van hozzánk (akár biciklivel is megközelíthető). Kaptunk a nénitől ajándék tejet, hogy megkóstolhassuk, megmutatta, hogy még mi mindent lehet náluk venni (sajtokat, vajat, joghurtot, gabonaféléket, krumplit, répát, gyümölcsöket, almalevet, snapszot :-)), és elmesélte, hogy Demeter gazdálkodást folytatnak.

Sokszor, sok helyen (főleg piacon, termékcímkén) láttam már kiírva a Demeter szót, de bevallom, nem tudtam semmit róla azon túl, hogy a termények bio minőségűek. Utánaolvasva aztán kiokosodtam, és azt is megtudtam, hogy a biodinamikus mezőgazdaság irányvonalait Rudolf Steiner fektette le 1924-ben. A gazdálkodás lényege, a szemlélet röviden: A gazda a gazdaságot egységes egésznek tekinti. Ennek részét képezik az ott tartott háziállatok, a termesztett növények, a táj elemei (erdőfoltok, rétek, legelők, a vadon élő állatok), sőt még a tágabb környezet is, egészen a csillagokig. Ezeket az elemeket formálja egésszé a benne élő ember a Steiner által ajánlott biodinamikus preparátumok segítségével. Ezek növényi és állati kivonatokból (gyógynövényekből, trágyából pl.) készülnek (egy év alatt), gondos, rendszeres használatuk erősíti a talaj termőképességét, a talaj mikrobiológiai aktivitását, s nagyobb ellenálló képességet, jobb gyökérfejlődést eredményeznek. Mondhatni ezek a növénytermesztés homeopátiás szerei :-). Ami jellemző még:
  • Vetési naptárt használnak - a Hold, a csillagok és a bolygók mozgását figyelembe véve
  • A gyomok magjának és a kártevő állatoknak a hamuját felhasználják az ellenük való védekezésben. Az élőlények fejlődésének ugyanis nem kedvez, ha a környezetükben megtalálhatók saját égéstermékeik.
  • Vetésforgó alkalmazásával a talajban élő, illetve ott áttelelő kártevők és kórokozók kártételét csökkentik, a talaj állapotát javítják.
  • A növényvédelemben csak természetes eredetű anyagok (ásványi őrlemények, növényi kivonatok, olajok, természetes ellenségek, valamint a kén, és állókultúrákban a réz használhatók fel.
  • A növényeket úgy társítják, hogy azok között kedvező kölcsönhatás alakuljon ki. Ily módon a különböző fajokhoz tartozó növények riaszthatják egymás kártevőit vagy kedvező mikroklímát teremthetnek egymásnak.
  • A megfelelő mértékű állattartás (elsősorban kérődzők) elengedhetetlen a gazdaságon belüli körforgáshoz, az egyensúly kialakításához.
  • Saját bevált, jól kiválasztott állat- és növényfajtákkal, nekik megfelelő körülményeket teremtve dolgoznak – az üzem egésze rugalmas, alkalmazkodó lesz, a környezeti vagy klimatikus károkkal szemben védekezni tud.

Tehát egy Demeter gazdálkodás harmonikusan illeszkedik a környezetbe, csekély mértékben sem szennyez és mottója az "egészséges föld = egészséges ember" :-).

A tej pedig, amit ma este ittunk, még a fentieket leszámítva is meggyőző, mert nagyon finom. Még a gyerekek is megállapították, hogy sokkal jobban ízlik nekik, mint a bolti :-). És amiatt is lelkesek persze, hogy gyakran megyünk majd bocinézőbe...

4 megjegyzés:

malyvacsiga írta...

Nagyon irígykedem ám rátok!
Igyatok sok jó egsézséges tejet, egyétek a demeter-sajtokat, de jó, de jó!

A hamus dolgot olvastam már a magyar, Mezei Ottóné féle biodinamikusoknak írt vetési naptárban is.
Vajon fejtetűk ellen is jó lenne? Begyűjteném ezek a kedves kis lényeket a fejlődésük minden stációjában, elégetném agáztűzhelyen, porítanám mozsárban, vízzel elegyíteném, dinamizálnám, oszt spriccelném vele a gyerekek fejét. Szerinted? :-DDDDDD

idrah írta...

Nem is rossz ötlet... :-D ;-) Most éppen el is tudnám kezdeni a gyűjtögetést, mert Ákoséknál az osztályban invázió van :-(.

malyvacsiga írta...

:-) és :-(

iri írta...

Bizony ez megszivlelendo