2009. márc. 1.

Nem is olyan régen írtam a Németországban itt is, ott is általunk megtapasztalt bizalomról. Most éppen ennek ellenkezőjéről tudok beszámolni... Ugyanis a hatóság egyszerűen nem akarja elhinni, hogy nincsen tévénk... És abban sem bíznak, hogy az igazat vallottuk be...

Létezik itt No-ban egy olyan adófajta, amit a háztartásban lévő televízió, ill. rádiókészülékek után kell fizetni (nem is kevés ez az összeg, évi több mint 200 euróra rúg). Amikor az ember állandó lakcímre bejelentkezik, szinte másnap már jön is a levél, hogy valljuk be, amink van :-)! Nemcsak a mezei tv- és rádiókészülék számít, hanem mindenféle, adások fogására alkalmas készülék, úgymint számítógép/laptop (tv kártyával - létezik ilyen??) , ébresztős rádió, autórádió, dvd lejátszó, navigációs kütyü stb. Mivel nekünk semmi ilyesmink nincs (a számítógéppel sem tudunk tévézni), csupán egy kocsink rádióval, bevallottunk egy szál rádiókészüléket, és szépen fizettük az adót (így "csak" 68 euró évente). Aztán valószínűleg kidobott minket a rendszerük, hogy "deviánsak" vagyunk, és jönnek a levelek (már a második). Mindegyikben kihangsúlyozzák, hogy egy átlag négyfős háztartásnak kell, hogy legyen televíziókészüléke. Mi az, hogy nekünk nincs? Irgumburgum, azonnal valljuk be! Na jó, nem ezekkel a szavakkal, de ez a lényeg :-). Az első levélnél elfelejtettem, de most vissza kell jeleznem írásban, hogy higyjék már el, valóban nincs tévénk, akár jöhetnek is megnézni. Egyébként a levelek alján apróbetűvel mindig ott áll, hogy bármikor lehet személyes ellenőrzés is, és ha lebukás van, akkor ezer euró a bünti... Én elhiszem, hogy fenn kell valamiből tartani az állami tv- és rádióadókat, és ehhez mindenkinek be kell adnia valamennyit a közösbe, de utálom, hogy bizonygatni kell az igazamat.

Ha már a "deviánsságunknál" tartunk... A múltkor kiváncsiságból megnéztük, hogy mi lenne, ha áramszolgáltatót váltanánk. Szépen kitöltöttük az összehasonlító táblázathoz szükséges adatokat, ki is számolta nekünk a rendszer, hogy melyik szolgáltatónál mennyi a havi áramdíj, de piros felkiáltójellel megjelölte az általunk beírt éves elfogyasztott kWh mennyiséget, hogy vizsgáljuk felül, mert lehet, hogy elírtuk. Ugyanis a mi 4 fős háztartásunk évi fogyasztása No-ban egy átlagos egyszemélyes (!) háztartás évi elfogyasztott mennyiségének felel meg... :-)

3 megjegyzés:

agnes írta...

Elképesztő ez a környezettudatos deviancia;)
Amikor mi Szőregre költöztünk és a szomszéd látta, hogy nincs tévénk, azt mondta: "hogyhogy nem vesztek, manapság már hitelre is olcsón lehet kapni"... ő úgy gondolta, elementáris elem a háztartásban a tévé, viszont nem hatóság volt, hanem egy egyszerű munkásember, akinek nem is próbáltuk magyarázni az érveinket, mert úgysem értette volna meg.

Lívi írta...

Gratulálok az energiatakarékoságotokhoz! :-)

idrah írta...

Ági! Szerintem a hatóságnak is hiába magyarázzuk az érveinket :-) ;-)...

Lívi! Nem tudom, hogy mi vagyunk energiatakarékosak, vagy a német háztartások többsége túlságosan pazarló... :-) Az tény, hogy nagy fogyasztású gépezeteink nincsenek, a lámpákban az égők en.takarékosak és nem égnek feleslegesen (Ákos is rászól a húgára, ha valahol valamit égve felejt...:-)) és ha hosszabb időre elutazunk (évi 7-8 hét), mindig áramtalanítunk.