2009. nov. 5.



Ákos mér. Folyamatosan és mindent, ami útjába akad... :-) Ez a nemrégiben kezdődött mérés epocha hatása. Először kezdték a különböző ősi hosszmértékegységekkel, mint pl. az arasz, a láb, a lépés, sőt számomra vicces mértékegységként a "Pobreite" (popószélesség) is bekerült a listába :-). Az iskolát és környékét bejárva méricskéltek, próbálgatták, hogy az egyes dolgokhoz mi a legmegfelelőbb mértékegység, majd a tapasztalatok természetesen a füzetbe is bekerültek. Aztán az osztálytanítótól mindenki kapott egy pontosan 1 méteres spárgadarabot, aminek segítségével ismét körútra indultak. Házi feladatként otthon is mérnek, majd a suliban az eredményeket hasonlítgatják, és maguk közt versenyeznek természetesen, hogy melyikük szobája rendelkezik tekintélyesebb paraméterekkel... ;-)
Ma kezdték a métert kisebb egységeire bontani, ehhez is sokat rajzolnak, vagdosnak és méricskélnek. Így a saját magukon megfigyelhető, az emberi testből eredő mértékekből elindulva találkoznak a ma használt mértékegységekkel.

A következő szülői estre előolvasmányként kaptunk az osztálytanítótól a "Rubikon" korszakról szóló anyagokat, cikkeket. Most ezeket tanulmányozom, meg olvasgatok hozzá a neten találtakból is. Szeretnék majd írni róla, ha össze bírom rendezni a gondolataimat...

Jövő héten az osztálytanító jön hozzánk látogatóba, nagy izgalommal várjuk, már csak azért is, mert vacsoraidő környékén jön, és kérte, hogy a kialakult szokásainkat őmiatta ne változtassuk meg... Így viszont találkozni fog a rendrakás-vacsora-fürdőszobai "szertartás"-aludni indulás körüli nem éppen nyugalmas és idilli állapotokkal, ráadásul egy jó órára, az esti felolvasás idejére egyedül is fog maradni... hihi :-)

3 megjegyzés:

malyvacsiga írta...

Nagyon érdekel, amit majd a rubikonról fogsz írni!

Lele írta...

Én is nagyon várom.Lassacskán mi is haladunk ebbe az irányba.Néha a fiamban pár miliszekundum nagyságáig már a kiskamaszt látom,habár addig még van;vagy legalább jó lenne egy kis idö mig én is "belenövök ebbe a cipöbe".

lazsuzso1 írta...

Meggyógyult a háttered!!!!!!!!!!!!!!!!!:)))))))