2008. máj. 26.

Lacival tegnap felidéztük, hogy amikor kisiskolások voltunk, mennyire nehéz volt egy-egy hosszabb szünet után ismét suliba járni, már az előző néhány napban valósággal "fájt" a tudat, hogy nincs mese, menni kell... Pedig mindketten nagyon jó tanulók voltunk, különösebb gondokkal nem küzdöttünk, barátaink is voltak. És valahogy mégis.
Ákosnál meg azt látjuk, hogy a két és fél hetes pünkösdi szünet utolsó napjaiban számolja, hogy mennyit kell még aludni, vasárnap reggel boldogan sóhajt fel, hogy végre holnap suli, és hétfőn reggel hétkor lelkesen ugrik ki az ágyból, mert végre eljött a várva várt kezdés... Lehet hogy még a kezdeti lelkesedés? Igen, elképzelhető... De én inkább azt látom, hogy egyszerűen szereti az iskolát "szőröstül-bőröstül", élvezi azt amit ott csinálnak (na jó, az euritmiát nem annyira ;-)) és nem éri semmiféle stressz, ami visszafogná a lelkesedését (gondolok itt pl. az osztályzásra, ilyen-olyan fekete pontokra/csillagokra). Öröm volt hallgatni délután a beszámolóját arról, hogy milyen jót beszélgettek reggel az osztálytanítóval a szünidei élményekről, hogy milyen jól ment a furulyázás, hogy a számolánál többször is ő mondta a helyes megoldást, és milyen jó volt a szép napsütéses időben, együtt a kertben elfogyasztani a tízórait... Ilyenkor mindig megnyugszom, hogy akkor is milyen jó helyen tudhatom a gyermekemet, amikor nincs velem :-))).

6 megjegyzés:

márta írta...

Nem ide passzol, de...mikor van itt No.-ban a Kindertag? :) Merthogy ugye Mo.-on múlt vasárnap volt...Igaz, jobb helyeken, mindennap gyereknap van...:)

idrah írta...

Elvileg a Gyermekek Világnapján van Kindertag, szeptember 20-án. De gyakorlatilag nem ünneplik, legalábbis én semmiféle rendezvényről, iskolai/óvodai "megemlékezésről" nem hallottam, pedig már kettő szept. 20-át is itt töltöttem...
Ha jól tudom, No. újraegyesítése előtt eltért a Kindertag napja, mert a volt NDK-ban június elsején tartották, az NSZk-ban pedig szept. 20-án. Aztán hogy most országszerte mi a helyzet, fogalmam sincs...
Itt a mi városunkban mindig az iskolakezdést megelőző hétvége egy gyereknapszerűség. "Ravensburg spielt" címmel. Ilyenkor a belváros tele van játékokkal, mindent ki lehet próbálni, társasokat lehet kölcsönözni, és az utcákra kitett padokon-asztalokon játszani, vannak jópofa utcai óriásjátékok stb. Majd szeptemberben beszámolok... ;-)

márta írta...

Érdekes...itt több ilyen kis meghívót kaptunk szombat-vasárnapra, ahol Kinderfest illetve Kindertag-ra hívnak. Ezért gondolom, hogy most lehet valamikor. A neten is keresgéltem, de ott sem egyértemű, hogy akkor mi van.

idrah írta...

Márta!
Akkor viszont felétek június 1.!!! Az most vasárnap. Ti egyébként volt NDK-s részen vagytok? Nem bírtam eldönteni a térkép alapján (irulpirul...)

márta írta...

Igen. Ne irulj, mert nincs miért. :) Milyen fura, hogy egy országon belül ennyire különbözőek a szokások. És veszem észre, hogy a szünidők se akkor vannak, mikor nálatok. Látszik, hogy most pottyantam ide, minden vicc új még nekem...

idrah írta...

Igen, a szünidők tartományonként eltérnek. Északról dél felé "haladnak". Ez azt jelenti, hogy északon tör ki pl. a nyári szünet először, aztán itt nálunk délen jó sokára, csak július végén (persze ennek megfelelően északon már augusztus elején suli van ismét :-).
Nálatok mikor lesz a nyáriszünet? Utaztok haza?