2008. máj. 15.


Jó dolog itthon dolgozni, mert:
  • saját otthonom kényelmét élvezve végezhetem el a munkát,
  • önállóbb és függetlenebb az ember, ami az időbeosztást, mozgást, munkavégzés módját illeti,
  • sokkal, de sokkal kevesebb stresszel jár,
  • megoldást kínál arra, hogy a gyerekeimre/a családra sokkal több időt fordíthassak, mint a 8 (vagy több) órás munkába járás mellett,
  • állítólag a távmunkában dolgozók hatékonysága meghaladja a munkahelyekre bejáró dolgozókét (na ez nem biztos, hogy igaz a gyerekek mellett dolgozó nőkre ;-)...)
  • a munkába járás kiiktatásából idő nyerhető.

Ez mind szép és jó, de aztán jöhetnek a nehézségek... Nem könnyű az időt beosztani úgy, hogy a szoros határidőket tartani lehessen. Fontos a szigorú munkabeosztás, előre mindent szépen el kell tervezni, de ha a csemete lebetegszik, hamarabb felkel, vagy akár csak rossz napja van, máris borul minden, és még bevethető nagyszülő sincs a közelben... Aztán ha elakad az ember, kérdések merülnek fel, nincs hirtelen senki, aki segítene (na erre a problémára azért van megoldás Skype formájában :-)... És előfordul olyasmi, hogy beszorulunk a négy fal közé, szép napsütéses időben azt kell mondani a gyerekeknek, hogy "ma nincs játszóterezés" :-(. És az is, hogy éjszakázni kényszerül az ember lánya... Kérdezheti joggal mindenki, ha már befejeztem a munkát, miért írogatok blogbejegyzést éjjel (hajnali?) fél négykor... Csak azért, mert jól esik kicsit nyavalyogni ;-)!!!


10 megjegyzés:

márta írta...

Annyira kíváncsi vagyok, hogy mit dolgozol, és úgy egyáltalán...Ez egy álom, mármint a távmunka...Jó látni, hogy van, akinek sikerült ezt elérni. (Látszik, hogy nemrég kerültem el Mo.-ról...) Persze, megértem, ha nem akarod itt ország-világ előtt kihirdetni, hogy mivel foglalkozol...

idrah írta...

Szia Márta!
Végülis nem titkos a dolog... :-) Ja, és nem Mo-ra dolgozom, hanem itt. A férjem munkahelyénél sikerült egy ilyen távmunka jellegű dolgot összehozni nekem (Laci építész, és egy tervezőirodában dolgozik). Az nagy előny így, hogy ő tudja hozni/vinni a munkát, és segíteni is tud, ha kell. Egyébként műszaki rajzolni kell cad programmal, meg néha prezentációkat csinálni, exceltáblákat gyártani... elég kreatív szerintem. (Egyébként az eredeti szakmám gazdasági/pénzügyi, de itt senkit nem érdekel, hogy "átképeztem" magam, és nincs hivatalos végzettségem ;-)).

márta írta...

Köszi, ez nagyon izgalamsnak tűnik. Én is (papíron)pénzügyis lennék...Amúgy meg keresem a helyem, vagy ő engem...:)

idrah írta...

Én pár évet dolgoztam a szakmámban, de nem volt igazán családbarát... Rugalmatlan munkaidő (reggel fél 8-tól este negyed 5-ig), sokszor túlóra, aztán ilyen-olyan többnapos tréningek, tanfolyamok, vizsgák... A gyerekeket az óvoda/bölcsöde nevelte, a nagyszülők még aktívan dolgoznak, ők nem voltak mozgósíthatók... szóval nem sírom vissza azt az időszakot!!! ;-)

Kat írta...

Szia, olvasgattam a blogodat, nagyon tetszik, örülök, hogy idetaláltam:)
Én is mindig otthon szerettem volna dolgozni, hogy legyen elég idő a családra, de aztán szerencsére úgy alakult, hogy sikerült találnom (igaz közeli ismerős révén) négy órás munkát. Reggel elviszem a gyerekeket iskolába, óvodába, délelőtt dolgozom, majd egyre értük megyek.
Sajnos Magyarországon ezzel a nagyon-nagyon ritka szerencsések közé tartozom...
Kár, hogy itt még nincsenek divatban a részmunkaidős állások. Pedig sok anyatársam nagyon örülne a lehetőségnek.

idrah írta...

Szia Kat!
Örülök, hogy itt vagy :-)!!!!!
Igen, tényleg nagyon jó lenne, ha otthon több lehetősége volna a kisgyermekes anyukáknak a részmunkaidős állásokra... Ebből a szempontból a német nők nagyon irigylésre méltók, mert szinte mindenhol adott a lehetőség. A munkáltatóknak nem okoz gondot 2 négyórást alkalmazni egy állásra (anyagilag sem járnak rosszul, mert az állam sem "bünteti" ezt a formát).
Akkor Te is irigylésre méltó vagy otthon a részmunkaidővel :-). Reméljük valaha tényleg több ilyen jellegű munkahelyet létesítenek, ehhez valószínűleg állami segítség is kellene...

eccehomofaber írta...

Hű de értem, miről beszéltek :) Végül engem is megtalált egy otthon végezhető munak, de ez részfizetés dupla munkaidővel hehe

idrah írta...

Indi! Én még kezdőnek vagyok mondható e dologban, mindenesetre örülök a lehetőségnek, mert tényleg nagyon nem akarom, hogy kevesebb időt tölthessek a gyermekeimmel... Az időnkénti nehézségeket (bezártság, háztartás kissé háttérbe szorulása... stb.) leszámítva jó ez így. Sokkal-sokkal jobb, mint a teljes munkaidős állásom idején!

Remélem, lesz majd olyan részmunkaidős állásod, ami dupla fizetéssel jár ;-))))!!!! Vagy legalábbis teljessel... :-)

liv írta...

Nagyon gondolkodom én is az itthoni munkán. Persze orvosként ez nem lehetséges, de kit érdekel!? Valami jó lehetőség kellene...:)

idrah írta...

Biztos van jó lehetőség, csak meg kell találni... vagy a lehetőségnek kell rád találnia ;-). Gondolom, mint orvosnak, olyasmi munkáid lehetnének, hogy szakfordítás, vagy szakmai folyóiratoknak írás... nem tudom. Az biztos, hogy mikor anno a legtöbb ismerősöm, aki most anya, szakmát/hivatást választott, még nem igazán gondolt arra, hogy majdan a család foglalja el az első helyet az életében (én sem gondoltam ezt így végig 18 éves fejjel). Mert ha én pl. ezen szempontot is figyelembe vettem volna, biztos, hogy más irányba indulok el...