2008. máj. 16.

Trapitizés

”Egy gyermek egyedül a könyvével valahol bent a lélek titkos szobáiban saját képeket alkot, amelyek minden mást felülmúlnak. Ezekre a képekre az embereknek szüksége van. Azon a napon, amikor a gyerekek fantáziája többé már nem tudja megalkotni öket, azon a napon az emberiség szegény lesz. Minden nagy dolog, ami a világban történt, először egy ember fantáziájában történt, és hogy a holnap világa hogyan fog kinézni, nagyrészt annak a képzelőerőnek a mértékétől függ, amit azok birtokolnak, akik éppen most tanulnak meg olvasni. Ezért van szüksége a gyerekeknek könyvekre.”Astrid Lindgren
Igyekszünk nem elszalasztani egyetlen alkalmat sem, amikor mesélni lehet a gyerekeknek. Legyen az esti, délutáni lefekvés, vagy napközbeni pillanat, mikor ők igénylik. Hiszen az „ott és akkor” pillanata soha nem tér vissza, ám a szeretettel elmondott mesék életre szóló kapcsolatot teremtenek mesélő és befogadó, szülő és gyermek között. Csakis abból az emberpalántából válhat örömmel olvasó kamasz, a világ dolgaira mindig nyitottan figyelő fiatalember, aki már életének első éveiben is megtapasztalta miféle örömforrást jelenthet a betűkből formálódó szavak befogadása.
Ákosnak már jó ideje nagyobb lélegzetű gyermekregényeket olvasunk, és én ezen idő alatt a svéd gyermekirodalom "szerelmese" lettem (Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren). Lelkesedem a Pippi sorozatért, Nilsért, Emilért és a többiekért. De ha éppen egy magyar, vagy bármilyen más nemzetiségű gyerekkönyv olvasása közben vagyunk, akkor azokat is ugyanilyen "szerelemnek" érzem, mint most például Darvasi László Trapitijét... És most fogom is szépen magam, kicsempészem Ákos szobájából a könyvet, mert izgat a folytatás ;-)

6 megjegyzés:

Kat írta...

Mennyi idős Ákos?
Én is szeretnék már a fiamnak komolyabb meseregényeket olvasni, ő rettenetesen élvezi is, de a húgai még nagyon hamar megunják. Külön mesélni meg nem nagyon van lehetőség.

idrah írta...

8 éves Ákos. Miután az összes Grimm-mesét és magyar népmesét már kívülről fújta, elkezdtük ezeket a gyerekregényeket (Óz a nagy varázsló, Aranykulcsocska, Ördögoromvár sorozat, Pippi sorozat, Nils Holgerson, Eric Kastner könyvek-Pötyi és Anti a kedvenc :-), Rosszcsont Petik, Emil sorozat stb.). Amikor Apa itthon van, akkor külön-külön olvasunk a gyerekeknek (nagy a korkülönbség, mert Enikő 3,5). Ha esetleg egyedül vagyok velük, akkor az a módszer, hogy Ákos végighallgatja Enikő meséjét, majd utána megyek és neki is olvasok külön. Napközben előfordul elég gyakran, hogy Enikő is ott van, amikor Ákosnak olvasok, ő is hamar megunja (mert nem is érti nagyon...), de általában meg tudjuk beszélni, hogy csendben játsszon körülöttünk.
Neked esetleg van könyvtipped? Augusztusban utazunk haza, és akkor be akarok vásárolni könyvekből... ;-)

Kat írta...

Az én fiam is nyolc éves:) Pont most májusban volt a szülinapja.
Nem nagyon tudok könyveket ajánlani, mert mi még csak most kezdtük a komolyabb könyveket. A Nils neki is nagyon bejött, meg még Szabó Magdától a Tündér Lala. Imádta. Nálunk nincs ekkora korkülönbség, a két hugi 6 és fél, 5 évesek. A középső még egész jól követi az eseményeket, a kicsi viszont nem nagyon érti, mi történik, ezért folyton belekotyog, izeg-mozog, unja. Az esti mesélésnél meg az a baj, hogy folytatásost nem jó olvasni, mert a fiam izgatottan várja, mi fog történni, és akárhány fejezetig képes lenne fennmaradni. A középső kislány viszont mindig perceken belül elalszik a mesén, és akkor ő meg lemarad. Szóval estére maradnak a népmesék, Grimm mesék, és társaik. Az a szerencse, hogy bár a fiam is kivűlről fújja már mind, soha nem unja meg. Képesek századszor is végighallgatni ugyanazt a mesét.
Most majd pár könyvet kipróbálunk azok közül, amiket írtál, és ha mi olvasunk valami jót, feltétlenül szólok:)

idrah írta...

Akkor majdnem egyidősek nagyfiaink... Ákos áprilisban volt 8 :-).
És már most is adtál jó tippet, mert a Tündér Lalát nem olvastuk még...

agnes írta...

Próbálkozom másodszorra, szombaton ezek szerint nem ment át amit küldtem:(
Bori is 8 éves (lesz 3 hét múlva), és mint már megbeszéltük, ő ismesefüggő:). Nálunk is a folytatásosak a kedvencek, bár a húgát sajnos nem mindig kötik le.
Ők is nagyon szeretik a Lindgren könyveket, főleg Pippit, Háztetey Károlyt, A rabló lányát (nekem gyerekkoromban kedvencem volt tőle az Oroszlánszívű testvérek, de az még egy-két évig korai lenne nekik).
Amit nagyon jó szívvel ajánlok, mert nagy kedvenceink, azok Méhes György meséi: Szikra Ferkó, Világhíres Miklós, Gyöngyharmat Palkó. Mind a három nagyon jó, szép mese! Ezeket mindenképpen érdemes, ha még nem ismeritek. Tündér Lalát is többször olvastuk már:) és szereti az egész család... na most hirtelen már csak lányos regények jutnak eszembe, pl Ifj. Gaal Mózes: Mildi meséi - azért lehet, hogy fiúk is élveznék. Nem szeretném kifelejteni a Szegény Dzsoni és Árnikát sem:) és most már abbahagyom:DD
Az esti mesékkel nekem is az a bajom, mint Katnak: Bori éjfélig is hallgatná, Szonja néha hamar elalszik, másnap nem mindig tudja felvenni a fonalat (pedig olykor-olykor nekem is nehezemre esik letenni:D...)

idrah írta...

Nagyon köszönöm, Ági!!!! :-))
Sok jó ötletet adtál, azt hiszem augusztusban egy csomó pénzt fogok otthagyni az antikváriumokban / könyvesboltokban ;-). Sajnos a könyvtár nem működik jelen helyzetben, de pl. itt a neten antikvár könyveket elég jó áron meg lehet kapni... Meg persze otthon a padláson is lapulnak könyvek bedobozolva, amiket nem tudtunk már kiköltöztetni.
Nekem a kislánykori nagy kedvencem Nagy Franciskától a "Macska a zongorában" című regény, szerintem a lányoknak tetszene... :-)