2008. okt. 2.

Mindig elszomorodom, mikor azt látom, hogy egyre jobban elgépiesedik a világ, és egyre több energia pazarolódik el felesleges dolgokra... :-( Itt van például a lakótelepünk (lakóparknak is nevezhetjük) zöld területeinek ápolása. Ezt a munkát vagy az adott társasház házmestere, vagy egy bérelt kertészcég végzi. Utóbbiak mikor megérkeznek a teherautóval, előkerülnek az ilyen-olyan masinák. Elképesztő, hogy mennyiféle létezik :-o! Nem azt várom el, hogy a hatalmas fűfelületeket kézi erővel kaszálgassák, de például teljesen feleslegesnek tartom a levelek egy kupacba fújására szolgáló gépezetet, a lombporszívót, a gallyaprítót, sőt még a sövénynyírót is! Mindig a gyerekeknek dünnyögök/dühöngök, amikor látom, hogy az emberünk három szál falevelet próbál a járdán összeterelni a benzin- (vagy gázolaj-) zabáló masinával. Tizedannyi energiába kerülne lehajolni és felvenni, vagy összesöpörni. És még dühösebb leszek, mikor arra gondolok, hogy mindezt a nem olcsó "mulatságot" én is finanszírozom a közös költségből...
Másrészt meg látom azt a házmesternénit is, aki az egyik ház körüli, nem rövid sövényt kézzel, egy műanyag kerti székre állva nyírja. Örömmel végzi a munkáját, szóba elegyednek vele az arrajárók, mindenkihez van egy kedves szava, és a sövény ugyanolyan szép lesz, mint a zajos, nem kevés energiát használó géppel.
Azt, hogy egyre szűkülnek a Földön az erőforrások, mindenki jól tudja. Azt is tudjuk, hogy van, amire mindenképp kell energiát felhasználnunk (persze itt sem mindegy, hogy mennyit...), de ezekkel a fent említett dolgokkal (a háztartási gépek mellett természetesen) el lehetne kezdeni a spórolást. Mert ismerjük a mondást: sok kicsi sokra megy!!! :-)

3 megjegyzés:

Pocak írta...

Kedves Idrah!

Márta blogjában találtam egy régebbi hozzászólásodban egy nagyon jó német nyelvleckés oldalt. Van még esetleg hasonló a tarsolyodban? :D Valamikor tanultam németül (suli) de az nem túl sok. Anyukámék kint élnek egy ideje, és szeretnénk kimenni mi is dolgozni, de jó lenne felfrissíteni, ill. elmélyíteni a régen tanultakat.
Ne haragudj az off-ért, ha gondolod inkább az email-címemre küldd: hajnaldia kukac gmail pont com.
Köszönöm szépen!
Dia

idrah írta...

Szia Dia!

Egyáltalán nem haragszom az off-ért, szívesen segítek, ha tudok :-). Mostanában inkább német nyelvű könyveket olvasok, meg könyvből tanulgatok, a netet már egy ideje nem is használom nyelvtanulásra. Pedig jó lenne, jó is hogy felhívtad rá a figyelmemet!!! ;-)

Nem emlékszem már rá, annak idején mit linkeltem be Mártához, ha minden igaz ezt: http://de.uw.hu/index.html
Ez egy elég jó oldal, de lehet mazsolázgatni innen is jó teszteket, hallás/értés gyakorlatokat:
http://nemetnyelvtan.lap.hu/
http://nemettanulas.lap.hu/

És ha otthon könyvből esetleg önállóan akarsz tanulni, tudok ajánlani egyet: Maklári Tamás, Lazán németül I-IV. Ha már van egykis nyelvismereted, akkor elég a kettes vagy hármas könyvtől kezdened (könyvesboltban bele tudsz lapozni).

Aztán ha majd eszembe jut esetleg még valami, írok neked mail-t...
:-)

Pocak írta...

Szia!

Nagyon szépen ksözönöm! Elmentegettem!
Ha megtennéd, hogy mégis írsz mélt, akkor kérdeznék egy pár gyakorlati dolgot is ;)
Dia