2008. szept. 16.

Változások itt is, ott is...

Abszolút nem csodálkozom, hogy a kisóvodás korú leánykámat megviselik lelkileg a változások, azon már sokkal inkább, hogy engem felnőtt fejjel is mennyire tud frusztrálni egy-egy apróbb dolog. Például a tegnapi első nyelviskolai óra. Új tanárnőt kaptunk, aki kezdettől nem volt szimpatikus, nem olyan pörgősek és élvezetesek az órái és orrhangon beszél. Csak az a baj, hogy én már az első percben eldöntöttem, hogy nem fogom annyira kedvelni, és ahogy folyt a tanítás, hiába küzdöttem magammal, hogy elfogadjam őt, csak a feszültség nőtt bennem. Nem tudom, hogy orvosoljam ezt a problémát. Az előző tanárnő annyira szuper volt, és annyira megszerettem, hogy bárki is jött volna, valószínűleg nem lettem volna elégedett... És emellett még a csoporttársak is többnyire újak, a régiek nagy többsége visszautazott a hazájába. Ja, és a tankönyv is új. :-) Mindezek után teljes mértékben át tudom érezni Enikő helyzetét, akire szintén ennyi újdonság zúdult... Idő kell a feldolgozáshoz!
Óvoda téren már sokat javult a helyzet. Megszokott arcok (baba-mama körből) jöttek a csoportba (őket most szoktatják), akikkel Enikő már régebben játszott együtt. Kialakítottunk egy reggeli búcsúzási rituálét is. Mert a régi óvónénivel együttesen rájöttünk, hogy bizony az is nagy hiányérzet lehet... Nincs az új szobában olyan integetős ablak, ami az utcára néz, mint amiből Enikő búcsút vett tőlem minden reggel még a régi csoportban. Most a kijárati ajtóig kísér ki engem, annak üvegén át integet, majd megy szépen vissza a gyerekekhez/óvónénikhez :-). A biztonságérzet mindenesetre sokkal nagyobb Enikőben, és már majdnem olyan boldogan jár óvodába, mint régen! És nagyon élvezi a "nagyóvodás" tevékenységeket, amik itt már jelen vannak. Az aquarell-festést, a méhviasz gyurmázást, a fonallal és faanyagokkal ismerkedést. Rendszeresen, csütörtökönként van "Waldtag", ilyenkor a délelőtt nagy részét a közeli erdőkben töltik mindenféle időjárási viszonyok közt, még a tízórait is itt fogyasztják el. Euritmiájuk is van hetente egyszer, Enikőnek ez nem új, a régi csoportban már a kicsik is ismerkedtek vele. Ákossal ellentétben Enikő nagyon szereti, és mindig lelkesen várja a szerdát :-).

Még valami, ami tegnap megmosolyogtatott...
Miután mondta a némettanárnőm, hogy új tankönyvet kell venni, én rákérdeztem, hogy nem lehet-e régebbit, használtan beszerezni, lévén, hogy igencsak drága könyvekről van szó. És én emlékeztem, hogy egy ismerősöm is ebből tanult néhány éve itt No-ban, tőle szerettem volna kölcsönkérni... Tanárnő válasza: nem, sokat frissítettek/módosítottak az új kiadáson, jó lenne, ha az lenne meg mindenkinek! Rendben. Besétáltam a könyvesboltba, megvettem a 2008-as kiadást. Este itthon beleolvasgattam. Egyik fejezet a hivatalos, félhivatalos levelezést taglalja. És egy példa arra, hogyan írjunk email-ben reklamáló levelet. A konkrét eset, hogy az eBay-en (!) licitálva, megnyerve a banki átutalással fizetett áru két héttel később sem érkezett még meg adott kereskedelmi cégtől. Hát egy ilyen eset igazán napjaink történése, már értem, miért mondta a tanárnő, hogy frissített kiadásról van szó... :-D Igazán ügyeltek a szerkesztők arra, hogy a megszerzett tudást a jelen gyakorlatban is hasznosíthassuk ;-) :-D...

2 megjegyzés:

márta írta...

A nyelvtanfolyamon most a hányadik modult kezdted meg (már ha így nevezik ott is)?

idrah írta...

Húú, nálunk semmiféle megnevezése, számozása nincs a tanfolyamnak. Annak idején elkezdtem, és mindig mentem tovább... Elvileg most mehetnék a TestDAF vizsgára, de mivel nem akarok német felsőoktatási intézményben tanulni, sok értelme ennek nincs.