2008. szept. 22.

Mozgalmas hétvégénk volt, program akadt bőven... A gyerekek a hirtelen beköszöntött hűvös időjárás, meg gondolom az újbóli közösségi lét miatt megnáthásodtak. Nem vészes a dolog, őket sem viseli meg, tényleg csak napi egy orrcseppezésre van szükség (reklámozom, mert nagyon-nagyon jó :-): Weleda-Rhinodoron). Egyébként meg csodaszépen süt a nap, mellette csíp egy kissé a hideg szél, de rendesen felöltözve kellemes a szabadban lenni és élvezni az ősz látványát, illatait... :-)

Szombaton bazároztunk. Múlt héten, a gyerekek szekrényeit kipakolva és a tavaszi ruhatárukat feltérképezve cseppet sem lepett meg, hogy igencsak kevés ruhadarabbal indulunk neki az ősznek... Nincs mit tenni, a kinőtt ruhák mennek a bazárba eladósorba, mi pedig belevetjük magunkat a ruhahalmokba, szintén a bazárban. Így is tettünk, és még a reggeli tülekedést elkerülve is sikerült nagyon jó áron egy nagy adag meleg holmit, nadrágokat, pulcsit, cipőt beszerezni mindkét lurkónak. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a bazárosdit, mert tényleg igazán olcsón cserélnek gazdát a jó állapotban lévő gyerekholmik. Itt nálunk úgy történik a lebonyolítás, hogy a bazár előtt egy héttel minden árusítani kívánó telefonon kap egy kódot. Az árukra egyenként ezzel a kóddal, plusz árral, mérettel, rövid leírással kerül egy cetli (ezt otthon mindenki cérnával jó erősen rákötözi). Egy adott időpontban az eladásra szánt holmikat le kell adni, amiket az önkéntesek méret és fajta szerint szétválogatnak. Az árusítás napján van pl. nadrágos helyiség, van cipős és így tovább, ahová beözönlik a nép, és folyik a turkálás (árusító, felügyelő személyzet nincs!!!). Amikor megvan a kiválogatott cucc, akkor irány a pénztár, ahol a cetliket levágják, és megtörténik a fizetés is. Rizikós kicsit, mert leszakadhatnak ezek a cetlik, amik alapján ugye az elszámolás történik az eladók felé, és persze hátsó szándékkal is jöhetnek "vásárlók", de a tapasztalatok szerencsére pozitívak... Atéren is, hogy az emberek 99%-a ebben az "akcióban" nem meggazdagodni akar, és nem figyelmetlen vásárlókat átvágni. Tiszta, jó minőségű, nem kopott, nem szakadt ruhák 1-2 euróért... Na persze találtam azért lyukas nadrágot is 6 euróért, és biztos vagyok benne, hogy valaki meg is vette, mert ilyen-olyan flancos márkáról volt szó, de nálam ez abszolút nem szempont, sőt!!!

Szintén szombaton, délután elmentünk egy magyartalálkozóra Ausztriába, a tőlünk kb. 70 km-re lévő Rankweil-ba. Ötödik alkalommal rendezte meg a lelkes kis szervezőcsapat a kellemes délutánt/estét, mi harmadszor vettünk részt. Az iwiw-en indult a környékbeli (Svájc, Ausztria, Németország és Lichtenstein Bodeni-tó környékén élő) hazánkfiai összegyűjtése, amiből hamarosan személyes találkozók lettek. Jó ilyenkor sorstársakkal (ennyi alkalom után már mondhatni barátokkal) beszélgetni, magyar szakács magyar főztjét enni... A gyerekek is ismerősként üdvözlik már egymást. A mostani helyszínen tudtak focizni, a szabadban futkosni, állatkákat (nyuszik, kacsák, tyúkok, kutyus) simogatni, játszóterezni. Lacinak nem volt túl jó napja, ő nem is igazán érezte jól magát (fárasztó hete volt, amit addigra nem tudott kipihenni), én jót beszélgettem a már ismerős anyukákkal, Enikő kutyázott, Ákos focizott és sakkozott a nagyfiúkkal, meg prüszkölt egy paprikától, amiről nem hitte el, hogy méregerős... :-)

A vasárnap már pihenősebb volt, délután Apát itthon kicsit magára hagyva a belvárosi biovásárt/kiállítást néztük meg. Lehetett (bio)kecskéket, malacokat simogatni :-), gyerekeknek különféle játékokon (bio) répát, almát nyerni, kóstolgatni ezt-azt, meghallgatni/elolvasni, mitől bio valami, hogy készül a méz, hogy néznek ki a gabonafajták még növényformában, mire jók a gyógynövények, mi az a fairtrade stb...
Egyébként itt No-ban sem olcsó, ha az ember próbálja a bio élelmiszereket, kozmetikumokat, öko háztartási szereket minél nagyobb részben alkalmazni, de vannak egészen megfizethető márkák, és boltok. És kereslet is van, mert a legkisebb városokban is talál az ember bioboltot, az áruházláncok többségének (Aldi, Penny Markt, DM, Lidl) pedig vannak saját márkás biotermékei, ez utóbbiak tényleg kedvező áron. Mindenből mi sem veszünk biót, de egyes dolgokból, pl. gyümölcsökből, a föld alatt növekvő gyökértermésekből (répák, krumpli), tojásból, tejtermékekből, gabonákból, élesztőből, száraztésztából nagyrészt törekszünk rá. A néhány kozmetikum és a háztartási szerek esetében már sikerült megvalósítani itthon, hogy semmi, számunkra és a környezetre károsat ne használjunk, az élelmiszereknél már nem ennyire egyszerű a helyzet... De erről akár több posztot is lehetne írni, ha meg még az interneten is keresgél az ember, végképp elbizonytalanodik a témát illetően.

4 megjegyzés:

BKata írta...

Idrah, éppen most szervezzük mi is a babaruha-börzét az óvodában, iskolában, köszi, hogy leírtad ezt a szuper lebonyolítási formát, utólagos engedelmeddel elküldtem az erről szóló részt a szervezőcsapatnak!

Névtelen írta...

Kriszta!
Érdekelne az a fantasztikus orrcsepp, itthon nem találták a patikában. Kérném a hatóanyag összetételét, ha tudod. Köszi. Melinaplo

idrah írta...

http://www.weleda.de/media/images/headlines/RhinodoronNasenspray.gif

Ez az az orrspray, szerintem az olyan patikákban, ahol homeopátiás szerek kaphatók, ezt is lehet kapni.

Rhinodoron® Nasenspray mit Aloe vera, 20 ml: Inhaltsstoffe: 1 g Lösung enthält Natriumchlorid 5 mg, Kaliumchlorid 5 mg, Aloe vera-Gel 5 mg, Wasser für Injektionszwecke.

Névtelen írta...

Idrah!

Köszönöm szépen, majd még máshol is megnézem, sok homeós patika nyilt Veszprémben mostanság.
Melinaplo

Ui.: Mikor van neked ennyi időd alkotni, kötni, horgolni? Elismerésem a türelmedért! Nekem nem lenne.