2008. ápr. 7.

Furulyatartó



Ünnepnap Ákos számára a mai... elkészült ugyanis a furulyatartójával, amit hónapok kemény munkájával kötögetett. Január óta furulyáznak pentaton furulyán, és kézimunkaórán ezekhez a hangszerekhez kötöttek tokot. Az első osztályos kézimunka legfontosabb feladata, a két kötőtűvel történő "lusta" kötés. Persze, ez is egy folyamat része. A kis elsősök először megismerkednek a gyapjúval, az illatával, tapintásával, kipróbálhatják a kártolást is. A természetes anyaggal való munka a tapintásérzéket erősíti. Amikor eljön a kötés ideje, a gyerekek fából maguk készítik el a kötőtűiket. Lelkes csiszolgatásuk valódi alkotó munka, csakúgy a kötés maga, ahol a tűk és a fonal összehangolt, ismétlődő mozgatása komoly figyelmet igényel. A térben történő mozgatás nem csupán a térérzéket, hanem a formaérzéket, míg az ujjízületek finommotorikájának fejlesztésén keresztül az íráskészséget, illetőleg a számoláshoz való affinítást is erősíti.

És Ákos Frau Feldmayertől, a kézimunka tanárnőtől a végeredmény örömére, ajándékba egy kis kövecskét kapott (mindig aki elkészül, húzhat a kis zsákból :-). Ez hatalmas öröm számára, mert imádja a köveket... Szülinapkor is kő az ajándék, úgyhogy Ákosnak jó hete lesz :-))).

1 megjegyzés:

eccehomofaber írta...

Kedves Ákos! Bár mi még nem ismerjük egymást személyesen, de így "ismeretlenül" is kívánok Neked sok örömöt, sok elkészült kézimunkát és nagy kalandokat születésnapod alkalmából! A furulyatartód csodaszép lett, gratulálok hozzá! Mivel én is kézimunkatanár vagyok, jól tudom, micsoda nagy dolog megkötni egy ilyen furulyatokot. A kisfiamnak is tetszett, rögtön rendelt is egyet a saját furulyájának és üzeni, hogy szeretne találkozni a kedves Ákos nevű kisfiúval :-)